Jistě bychom si všichni přáli, být zdraví jako řepy. Musíme si, ale uvědomit, že je důležité pevné zdraví podpořit vlastními silami. Někdy stačí pouze málo. Přidat více pohybu nebo změnit jídelníček. Velmi totiž záleží nejen na tom jaké potraviny jíme, ale také jakým způsobem je zpracováváme. Ne nadarmo mnoho českých lidových léčitelů upozorňovalo a i dnes upozorňuje na důležitost konzumace některých potravin. Například známí bylinkáři Jiří Janča a Josef Zentrich nedají dopustit na červenou řepu.
Pro někoho může být červená řepa odpornou zeleninou, ale věřte, že pro naše zdraví je velmi přínosná. Šťáva z červené řepy totiž blahodárně působí při chorobách krve. Pokud je pro vás nemyslitelné šťávu z červené řepy vypít, smíchejte ji s čerstvou šťávou z mrkve a s převařenými plody černého bezu.
Nejen vaše cévy ocení tento zdravý elixír. Řepnou šťávou napomůžete k regeneraci a detoxikaci jater. Tělu mimo jiné dodáte velké množství důležitých vitamínů a minerálů, jako je mangan, draslík, fosfor a kyselina listová. V dnešní době se červená řepa považuje za superpotravinu. Napomáhá ke zdravému trávení a nemusíte mít obavy, že po řepě přiberete nějaké kilo navíc.
Můžete ji použít na mnoho různých způsobů. Receptů je nespočet. Od řepných salátů, boršče, řepných placek až po oblíbené carpaccio. Vyzkoušejte pečenou řepu, budete překvapeni její lahodnou chutí.
Výborná je též v kombinaci s křenem, jogurtem nebo zakysanou smetanou. Míchat ji můžete s jinými zeleninovými šťávami. Kombinace s ovocem se naopak příliš nedoporučuje. Zkrátka tuto zeleninu konzumujte za syrova i tepelně upravenou. V každém případě bude pro vaše tělo prospěšná.
Pokud se rozhodnete, že si řepu vypěstujete sami, nejspíš budete úspěšní. Na pěstování je velmi nenáročná. Možná jste nevěděli, že jedlé jsou i mladé lístky a stonky.